Aanschaf van een hond

Ben ik geschikt voor een hond?

Het aanschaffen van een pup dient een weloverwogen beslissing te zijn. Niet iets wat in één dag besloten kan worden. U zult zich vantevoren goed moeten informeren wat het houden van een hond inhoudt en betekent. Alvorens u gaat zoeken vraagt u zich eerst het volgende af:

Bent u bereid de hond vanaf het moment dat hij in huis komt tot de dag dat hij overlijd goed voor hem te zorgen?

Bent u bereid de hond elke dag, 365 dagen per jaar, minstens 3 maal daags uit te laten? Ook als het regent en u het even druk heeft?

Bent u bereid tijd en energie te steken in de opvoeding welke vooral het eerste jaar een flink beslag op u zal leggen?

Weet u zeker dat er in uw gezin niemand allergisch is voor hondenharen?

Beseft u dat een hond kan zorgen voor veel haren en vuil in uw woning en dat u dus vaker zult moeten schoonmaken?

Welke hond past bij mij?

Als u op deze vragen “ja” antwoordt dan kunt u de volgende stap zetten, namelijk: de zoektocht naar een hond!
Dit is eigenlijk het leukste van het hele “hond-in-huis-krijgen-proces”. Ten eerste moet u gaan beslissen wat voor soort hond het beste bij u en uw situatie past. Wilt u een rashond? Of hoeft dat niet per se? Wilt u een grote of een kleine hond? Wat voor karakter moet hij hebben? Wat wilt u straks met de hond gaan doen?Om voor uzelf een duidelijk beeld te krijgen wat voor hond u zoekt is het verstandig u te verdiepen in de vele rassen die er zijn. Kijk daarbij vooral naar de behoeftes die het ras heeft en waar ze oorspronkelijk voor gebruikt worden.

De meeste honden worden gekozen op grond van hun uiterlijk en dat is niet eerlijk naar de honden toe. Nog maar al te vaak komen honden met een enorme werklust bij mensen terecht die niet meer met de hond doen dan het dagelijkse ommetje, en is hij gekozen omdat hij er zo leuk uitzag.

Maak uw keuze dus in eerste instantie op karakter en aard van de hond en laat het uiterlijk daarna pas meespelen, u heeft dan nog volop keus.
wilt u een pup of wellicht een herplaatsingshondje. Aan beide keuzes zijn voor- en nadelen verbonden. U kunt bij de rasvereniging informatie krijgen als u besluit een rashond te . een rasloze hond is natuurlijk ook te vinden in de vaak overvolle asiels.

Waar koopt u een pup?

Er zijn diverse manieren om aan pups te komen. Zo kunt u op zoek gaan naar een goede fokker die het door u gekozen ras fokt. U kunt bij het asiel kijken of zij pups hebben of op zoek naar herplaatsingsstichtingen en informeren of die puppies hebben. Zo zijn er zogenaamde “puppyfarms” of “broodfokkers” welke op grote schaal puppies fokken en verkopen met het oog op het maken van winst. Ook advertenties in kranten en op internet dragen een risico met zich mee. 
 
Waar moet ik op letten bij het kopen van een pup?
Ten eerste moet u goed naar de pup zelf kijken. Wat voor een indruk maakt deze? Oogt hij gezond? Heeft hij heldere oogjes? Schone oortjes? Een gezonde vacht? Toont hij interesse in de omgeving of ligt hij er maar stilletjes bij?

Een gezonde pup moet vrolijk en onbevangen de wereld tegemoet treden, hij moet druk bezig zijn de wereld te verkennen en obstakels te trotseren. Hij mag niet overdreven angstig zijn of terug getrokken in een hoekje zitten trillen en wegkijken. Hij moet er gezond uitzien. Twijfelt u? Niet doen dan. Ook al zijn ze nog zo lief, als u een zieke of zeer angstige pup aantreft kan dit later grote problemen met zich meebrengen op het gebied van gezondheid of sociale omgang.

Tevens moet u de vader en moeder van de pup bekijken. Hoe zien zij eruit? En minstens zo belangrijk: hoe is hun karakter? Met name het karakter en gedrag van de moeder is erg belangrijk aangezien zij een belangrijke invloed op de pups heeft tot deze het nest verlaten. Is de moeder angstig? Of juist agressief? Hoe reageert zij als u de pups nadert en aanraakt?

Vraag de fokker ook wat hij aan socialisatie doet met de pups. Groeien ze midden in de woonkamer op of liggen ze ergens achteraf? Krijgen ze te maken met huiselijke geluiden en situaties zoals voorbij lopende mensen, kinderen, andere honden, tv, radio, telefoon, stofzuiger, enz.? Wederom, als u twijfelt: niet doen! Laat u niet ompraten door de fokker of verkoper. U moet er 100% achter staan.
 

Welke pup moet ik nemen?

Ten eerste zult u moeten beslissen of u een reu of een teefje wilt. Soms is er daar maar 1 van in het nest en dan is de keus snel gemaakt. Hebt u echter een ruimere keuze dan kan dit best moeilijk zijn. Adviezen als “neem de pup die als eerste naar u toekomt” zijn nergens op gebaseerd, dit zijn vaak toevalstreffers. U doet er sowieso verstandig aan het nest van uw keuze meerdere malen te bezoeken om zo al een beetje de hondjes te leren kennen. De fokker kan u hier ook goed in adviseren omdat deze de pups gedurende 8 weken elke dag meemaakt. Hij of zij zal u kunnen vertellen welk hondje wat rustiger is, welke wat wilder, welke de kat uit de boom kijkt of welke het haantje de voorste is.

Als laatste: kies vooral de pup waar u uw hart aan heeft verkocht. Dit liever dan dat u de pup neemt die u eigenlijk niet zo leuk vindt maar u wel werd aangeraden. Voor een pup waar u helemaal voor gaat zult u veel meer bereid zijn er het beste van te maken
 
Goed, u heeft uw keuze gemaakt nu is het wachten tot u de pup mag gaan halen
De beste leeftijd voor een pup om in huis te komen is 8 weken. Let er op dat u nooit een pup in huis haalt die jonger is dan 7 weken. Een hondje jonger dan 7 weken heeft nog hard zijn moeder en nestgenootjes nodig om van te leren. Pups die te jong geplaatst zijn leveren als ze ouder zijn vaak problemen op het gebied van hyperactiviteit, verlatingsangst en het onvoldoende ontwikkelen van een bijtrem.

Ga u tot de pup in huis komt goed verdiepen in het hele opvoedingsproces van pups. Lees boeken, bekijk internetsites en bezoek hondenscholen waar puppycursussen worden gegeven. Leest u ook de artikelen die bij opvoeding staan op deze site.

Haal de hond als het kan op in de ochtend zodat ie de hele dag kan wennen aan de nieuwe omgeving voordat het donker wordt 
 

Bakerpraatjes en “gouden tips”

U zult snel erachter komen dat als u een puppie mag verwelkomen in uw huis u (ongevraagd) allemaal adviezen en tips gaat krijgen van mensen. Iedereen weet er ineens alles van of heeft wel eens gehoord of gelezen dat zus of zo heel goed werkt. Nu zullen hier best goede tips tussen kunnen zitten maar het kunnen ook zeer achterhaalde adviezen zijn.
Hier een opsomming van achterhaalde en ouderwetse adviezen die uw pup schade kunnen toebrengen:
 
   
Een pup maak je zindelijk door hem met de neus door de ontlasting te halen.
Een pup straf je door hem aan zijn nekvel op te pakken en stevig te schudden. 
Een pup straf je door hem een tik op zijn neus te geven. 
Een pup leer je alleen blijven door hem ’s nachts gewoon te laten gillen en janken als hij alleen zit. 
NIET DOEN DUS!