Angst bij Honden

Vuurwerkcursus

Voortschrijdend inzicht heeft  ons geleerd dat een zogenaamde vuurwerkcursus  in het gunstigste geval  weinig maar in het algemeen totaal geen nut heeft.
Immers, een hond die bang is kun je niet met wat vuurwerk genezen van deze angst. Een hond die ( gelukkig) deze angst niet kent gaat zich vervelen. Zelfs het risico aangestoken te worden in die angst door andere honden is dan aanwezig. Het enig positieve van zo’n cursus  zou kunnen zijn dat de geleiders leren die angsten te herkennen en leren daarmee om te gaan. Een groepstraining wordt dan ook afgeraden.

 

Andere aanpak

 

Huisdieren begrijpen

Veel honden hebben als pup tijdens de socialisatieperiode te weinig ervaring opgedaan met harde en plotselinge geluiden. Vervolgens worden, op volwassen leeftijd, deze harde en plotselinge geluiden, waaronder vuurwerk, als bedreigend ervaren. Hierdoor vertonen de dieren angstig gedrag.

Mag de hond schrikken?

Ja, dat mag hij best, als hij zich ook maar weer herstelt, en daar gaat het juist om. Ook de jachthond kan schrikken als de jager schiet met zo’n groot geweer. Maar het is voor die jachthond meteen een teken dat er misschien wel wat wild geapporteerd mag gaan worden. Hij is als het waren door dat “startschot” helemaal klaar om aan het werk te gaan.

Je kunt het een hond niet kwalijk nemen dat hij schrikt. Het is heel normaal. Ook wij zelf kunnen schrikken. Maar het draait wel om het herstel dat daarna moet komen. Een goede fokker zal daaraan al werken als de pups nog bij de moeder zijn. Vreemde geluiden moeten dan al normaal gaan worden. En dan niet alleen de stofzuiger, deurbel en televisie. Juist plotselinge geluiden zijn belangrijk.

Nu zijn we niet allemaal fokker. De meeste mensen nemen een pup in huis en je moet maar zien of de fokker er “iets” mee heeft gedaan. Of je hebt een afstandshondje, geen pup meer. Het is erg belangrijk dat de nieuwe eigenaar hiermee aan de slag gaat. Het mag duidelijk zijn dat je niet moet wachten tot in het najaar om iets aan geluidstraining te gaan doen. Juist in de eerste tijd dat het hondje in de nieuwe woonomgeving is, doet hij veel evaringen op. Maak daar meteen gebruik van. Het hondje ondergaat immers in deze periode heel veel ervaringen van nieuwe omgeving, mensen, geluiden, geuren etc. Dus ook al ben je hond iets ouder, het is raadzaam ook hiermee meteen te starten in de nieuwe omgeving. Wacht beslist niet tot in het najaar.

Laat de pup maar eens spelen met een ( zacht) opgeblazen ballonnetje. Tijdens het spel zal de ballon stukgaan en daarbij een plotseling geluid maken. Geef de hond die hiervan schrikt geen aandacht. Pak wel de restanten weg zodat ze niet worden opgegeten. De volgende keer kan een ballon iets harder worden opgeblazen.

Laat eens een pandeksel vallen. De hond zal hiervan beslist schrikken. Maar let op, doe alsof er niets aan de hand is. Pak gewoon het deksel op en negeer de hond. Er is immers niets aan de hand.

Ook zijn er CD’s te koop met vuurwerkgeluiden. Die zijn best wel effectief. Maar niet meteen oorverdovend hard draaien. Laat er langzaam aan wennen.

Als de jaarwisseling weer in zicht is en vele van ons uitkijken naar een feestelijke aangelegenheid, begint voor veel huisdieren echter een periode van angst en stress. Het geluid en de geur van vuurwerk beangstigen je hond en hebben vaak een stress- of paniekaanval tot gevolg. Vuurwerkangst is een veel voorkomend en jaarlijks terugkerend probleem bij honden.

Herken de angst:
Met oud & nieuw in het verschiet is het goed te weten waar je vuurwerkangst bij je hond aan kunt herkennen. Je kunt dan tijdig actie ondernemen, zodat je hond een rustige jaarwisseling tegemoet gaat.

Het gedrag van je hond bij vuurwerkangst herken je aan:  verstoppen, ineengedoken zitten, bij het minste of geringste blaffen of piepen, niet meer naar buiten durven of opeens niet meer zindelijk zijn.

De rol van de baas
Als de baas bang is, of schrikreacties geeft, neemt de hond dat onmiddellijk over. Er komt veel spanning in de hond en deze zal onzeker worden. Want het houvast, het grote voorbeeld vertoont vreemd onzeker gedrag.

Ook bij onweer is er niets aan de hand. Negeer je hond. Ook al knijp je hem zelf, laat het niet overslaan op de hond. Ga maar iets doen waarbij je aandachtig bezig moet zijn. Maar let wel:

negeren betekent niet “aan zijn lot overlaten”
Je kunt rustig met het hondje bezig. Laat hem maar iets doen. De aandacht wordt dus op iets anders gevestigd.

Als de baas rustig is, wordt de hond dat ook. Betrap je zelf maar eens op momenten dat je zenuwachtig bent zoals bijvoorbeeld op het clubexamen. De honden nemen dat goed waar en reageren daarop.

Het is belangrijk dat je zelf het vuurwerk negeert. Ook al in de dagen voorafgaand aan Oud en Nieuw, wanneer het eerste geknal begint. Straf de hond niet als hij toch schrikt en negeer elke vorm van angstig gedrag. Troost de hond evenmin, dit werkt namelijk als een ‘beloning’ voor zijn gedrag. Houdt dit ook op de avond en nacht van Oud en Nieuw zelf vol. Zorg dan bovendien voor een veilige omgeving waaruit de hond niet kan ontsnappen. Neem de hond mee in de (woon)kamer waarin je zelf ook bent, doe de gordijnen dicht en zet een rustig muziekje op.

Raakt je hond vanwege angst voor vuurwerk of onweer in paniek, blijf dan zelf vooral rustig. Eigenaren vinden het vaak zielig, troosten hun hond en bevestigen zo onbewust deze angst. Bij een volgende keer is het dier nog banger, wordt het weer getroost, daarmee zijn angst bevestigend, etc. Ofwel, eigenaren werken vaak zelf onbewust bevreesde honden in de hand. Nerveuze honden zullen eerder angstig gedrag vertonen dan honden die van nature rustig zijn.

Tenslotte zijn er nog de pilletjes, poeiertjes en geurtjes in alle soorten, kleuren en maten.        Je zult geen last hebben van de hond. Dus het dient vooral het gemak van de mens. Maar er zijn tegenwoordig middelen in omloop die duidelijk meer diervriendelijk zijn.  Was het tot voor kort zo dat de angst van de hond er vaak niet door verdwijnt, hij is alleen tijdelijk, niet in staat er op te reageren. Vaak wordt dan ook door deze onmacht bij de hond, de angst zelfs versterkt. Hij kan er niets tegen doen.

Nieuw middelen geven een ander resultaat.

Er zijn middelen als korte termijn oplossing en er zijn middelen voor lange termijn oplossing. Hier volgt een opsomming van middelen die op veel plaatsen verkrijgbaar zijn. Aanbevolen wordt middelen alleen in overleg met de dierenarts te gebruiken.

Korte termijn: angst remmen op acute momenten met behulp van medicatie. Diazepam/Alprazolam voor kortdurend gebruik. Is valiumachtig, kan versuffend werken. Azeprozamine wordt afgeraden omdat de geluidsgevoeligheid wordt verhoogd. Ook zijn er bijwerkingen.

Lange termijn: uiteraard de betere methode  Zylkene, Adaptil,Telizen en Clomicalm zijn middelendie langdurig gebruikt kunnen worden, niet versuffend en zonder bijwerkingen. De eerste twee kunnen ook voor korte termijn gebruikt worden.

Maar ook kan angst verlaagd worden met behulp van dieet, massage, verdamper, spray ed, het zogenaamde Thundershirt, training met geluid-cd,of homeopatische middelen.

Het mag duidelijk zijn. Laat met die zogenaamde feestdagen de hond niet aan zijn lot over. Het gedrag van de baas en de afleiding zijn belangrijk voor de nodige rust.