Jacht

Jachthonden dummy-training

De jachthond is al generaties lang geselecteerd op zijn vermogen om de jager te assisteren bij het opsporen en verzamelen van wilde dieren.
De laatste honderd jaar wordt de jachthond ook als sporthond gebruikt.
Velen hebben er veel plezier in om met de jachthond trainingen te volgen en vervolgens de vaardigheden te testen in een proef of wedstrijd.
 
Een jachthond is in zijn natuurlijke element als hij aan het “werk” is. Hij is er immers voor geschapen, met dat doel gefokt.
Omdat we niet allemaal echte jagers zijn maar toch onze jachthond zoveel als mogelijk is, willen laten gebruik maken van zijn natuurlijke talenten, is er de “jachthonden dummy-training” ontwikkeld.
 
Er wordt gebruik gemaakt van de proeven welke door de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) bedacht zijn.
Dat zijn standaard gegevens, aan te leren, uit te voeren en te meten.
Alleen doen wij dat niet met echt wild maar met dummy’s.
 
Omdat niet iedereen zomaar kan instromen beginnen we met twee niveaus:
 
C: 
een scala aan vaardigheden waarbij het plezier voorop staat. Ook nu weer de rode draad het C-programma KNJV. Het is tevens het einddoel aan deze norm te voldoen.
B: 
Veel plezier voor hond en baas. Allerlei oefeningen. Het C-programma uitgebreid met een drietal proeven.
 
Er zal regelmatig van trainingslocatie gewisseld worden zodat de honden onder verschillende omstandigheden kunnen werken. Wel volgen we het normale clubritme met betrekking tot seizoenen. Omdat daglicht vereist is trainen we op zaterdagochtend.
 
C-programma KNJV:
 aangelijnd en los volgen
 uitsturen en komen op bevel
 het houden van de aangewezen plaats
 kort apport te land 
 apport uit water
B-programa KNJV: C-programma uitgebreid met:
 apport over water 
 markeerapport
 verloren apport 

Trainingsbenodigdheden

 
De Jachtlijn
Bij jachthondentraining geniet de jachtlijn de voorkeur boven alle andere riemen,touwen en kettingen om de hond aan vast te houden.. De jachtlijn is een eenvoudig koord met daarin een lus. De lus kan gemakkelijk om de kop van de hond worden geschoven en er net zo gemakkelijk weer van worden afgehaald.
We trainen NOOIT met een halsband, want dat kan levensgevaarlijk zijn. Regelmatig moet de hond door dichte dekking en de kans dat hij dan met de halsband achter een tak blijft hangen en daardoor gewurgd wordt is groot.
Een slipketting is een trainingsmiddel dat slechts in bepaalde gevallen gebruikt kan worden en is geen alternatief voor een halsband. Deze wordt op onze trainingen dan ook niet gebruikt.
 
Dummy’s
Dummy’s dienen als nabootsing van het wild dat tijdens de jacht is geschoten. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. Tijdens de training gebruiken we veelal de “traditionele” canvas dummy. Aangeraden wordt er tenminste twee te hebben. Aan de onderzijde gemarkeerd ter herkenning van de eigenaar en bij voorkeur in de kleur groen. Een schoudertas om de dummy’s (lees “het wild”) in op te bergen wordt aanbevolen.

 

Pionnen en markeerpaaltjes
Om de hond gemakkelijk naar een bepaald punt te sturen gebruiken we markeerpaaltjes of pionnen. Deze zijn goed zichtbaar in het veld en de hond heeft er veel houvast aan. Het gebruik ervan wordt uiteindelijk langzaam afgebouwd. Uiteraard brengt u deze niet zelf mee.
 
Alarmpistool
Tijdens de jacht wordt er geschoten. Het is niet toegestaan in de wet bij trainingen een jachtgeweer te gebruiken om de hond schotvastheid bij te brengen. Alarmpistolen dienen dit na te bootsen en zijn vrij van vergunning.
Het spreekt voor zich dat u deze niet zelf meebrengt naar de training.
 
Fluit
Omdat de hond veelal op afstand te werk zal gaan is het gesproken commando niet effectief. Dan kan beter met de fluit worden gewerkt. Dat moet echter wel aangeleerd worden. Dat gebeurt dan ook op korte afstand en zelfs als de hond nog aangelijnd is. U dient zelf te beschikken over een hondenfluit.
Internationaal wordt momenteel een fluit met slechts 1 toon gebruikt. Dat is dan wel op erg hoog niveau terwijl niet is voorgeschreven welke fluit gebruikt moet worden. Aangeraden wordt toch een fluit te nemen met twee tonen. Een hoge toon en een lage toon (rol)