Lichaamstaal

Honden hebben nog vrijwel dezelfde lichaamstaal als wolven. De lichaamstaal bij wolven is makkelijk te “lezen”, d.w.z. uit zijn lichaamshouding en mimiek kunnen we goed opmaken wat de wolf bedoelt. Zij hebben van nature staande oren, die alle kanten opdraaien en een lange staart. Verder hebben zij grote sprekende ogen en veel mimiek. Ze hebben een dikke maar korte vacht waardoor we gedragingen zoals b.v. het optrekken van de lippen goed kunnen zien. Door het fokken van speciale rassen heeft de mens veel slechter “leesbare” honden gecreëerd. Verder zijn er rassen met zeer lange haren die veel mimiek verdoezelen, aangezien de hond met zijn hele lijf communiceert. Wat is nu gedrag? Onder gedrag verstaan we de handelingen die de hond verricht o.i.v. prikkels die zowel van binnenuit als van buitenaf kunnen komen. De hond kent zeer veel gedragingen, enkele daarvan zijn: dominant gedrag, onderdanig gedrag, angst gedrag en agressie.

Het lichaam

 

Rechte poten, lichaam rechtop, of langzame beweging voorwaarts met stijve poten
Ik ben hier de baas. Daag je me soms uit? Een actief agressief gebaar van een dominate hond die zijn leiderschap wil bevestigen.
 
Lichaam enigszins naar voren gebogen en de voeten staan schrap
Ik accepteer jouw uitdaging en ben klaar om te vechten! Een reactie op een bedreiging, of de reactie op de weigering van een andere hond om ruimte te maken; agressie zal volgen.
 
Opgezette haren op de schouders en de rug
Je bent te ver gegaan! Je mag kiezen: onmiddellijk ophouden, vechten of wegwezen! Elk moment kan er een aanval plaatsvinden.
 
Opgezette haren, alleen op de schouders
Je maakt me zenuwachtig. Dwing me niet tot vechten. Ik vind dit niet prettig. De hond denkt dat hij gedwongen wordt om te vechten.
 
Hond maakt zich kleiner of kruipt in elkaar terwijl hij opkijkt
Laten we geen ruzie maken. Ik accepteer dat jij een hogere positie hebt dan ik. Een actief onderworpen gebaar om de andere gerust te stellen.
 
Duwen met de snuit
Jij bent mijn leider. Negeer mij alsjeblieft niet. Ik wil graag … Ongeveer hetzelfde als likken, maar niet zo onderworpen. Kan ook gebruikt worden om iets tevragen.
 
Hond gaat zitten terwijl hij door een andere wordt benaderd; laat zich besnuffelen
Wij zijn bijna gelijken, dus laten we verstandig zijn en niet vechten. Een klein vredelievend gebaar.
 
Hij rolt zich op zijn zij, stelt keel en buik bloot en verbreekt het oogcontact volledig
Ik accepteer jouw autoriteit en vorm geeen bedreiging. Passieve onderworpenheid; het hondse gebaar voor knielen.
 
Botsen met de schouder
Ik sta hoger in rang en jij gaat voor mij aan de kant wanneer ik eraan kom. Een tamelijk agressieve bevestiging van relatieve sociale dominantie.
 
De hond houdt één voorpoot enigszins omhoog
Ik ben een beetje bang en maak mij zorgen. Teken van onzekerheid en gematigde spanning.
 
Hij rolt zich op de grond en wrijft met zijn rug en schouders over de grond (soms ook met de neus)
Ik ben tevreden en alles is ok. Een ritueel dat vaak plaatsvindt wanneer er iets plezierigs is gebeurd.
 
Zakt door zijn voorpoten op de grond, achterlichaam en staart omhoog
Laten we spelen. Sorry, ik wou je niet laten schrikken! Dit is gewoon voor de lol. Normale uitnodiging om te spelen.
 

Oogsignalen

Rechtstreeks in de ogen kijken
Ik daag jou uit! Hou daar onmiddellijk mee op! Ik ben hier de baas, dus wegwezen jij. Een actief dominant-agressief signaal, doorgaans van een zelverzekerde hond die een conflict met een andere hond heeft.
 
Ogen afgewend om rechtstreeks oogcontact te vermijden
Ik zoek geen moeilijkheden! Ik accepteer het feit dat jij hier de baas bent! Een gebaar van een onderworpenheid, met een ondertoon van angst.
 
Knipperen
Goed, laten we eens zien of we de confrontatie kunnen vermijden. Van mij heb je niets te vrezen. Het knipperen voegt een vredelievend gebaar toe aan het dreigende staren en verlaat het niveau van confrontatie zonder al te veel gezichtsverlies.
 

Oorsignalen

Openstaande oren of enigszins naar voren gericht
Wat is dat? Teken van alertheid.
 
Oren duidelijk naar voren gericht met ontblote tanden en gerimpelde neus
Kijk goed uit wat je doet! Ik ben klaar om te vechten! De actieve, agressieve uitdaging van een dominante en zelfverzekerde hond.
 
Oren plat naar achteren met ontblote tanden en gerimpelde neus
Ik ben bang, maar ik zal mezelf verdedigen als jij mij probeert pijn te doen. Een angstig-agressief gebaar van een niet-dominante hond die zich bedreigd voelt.
 
Oren plat naar achter maar de tanden zijn niet zichtbaar, glad voorhoofd, lage lichaamshouding
Ik accepteer jou als mijn sterke leider. Ik weet dat jij me geen pijn doet, want ik vorm geen bedreiging voor
jou! Een gebaar van een onderworpenheid en vredelievendheid.
 
Oren naar achter met de staart omhoog, knipperende ogen en ontspannen open mond
Hallo! Volgens mij gan we samen pret maken. Een vriendelijk gebaar, vaak gevolgd door wederzijds besnuffelen of uitnodiging om te spelen.
 
Oren een beetje naar achter en naar opzij
Ik maak me zorgen om wat mij te wachten staat. Ik vind dit niet leuk. Ik kan gaan vechten of er vandoor gaan. Een teken van spanning of opwinding; kan snel leiden tot agressie of angst, afhankelijk van de ontwikkeling van de situatie.
 
Oren snel naar achter en naar voor bewegen
Ik neem de situatie even in ogenschouw, dus maak je niet druk om mij. Een onderworpen vredelievend gebaar van een hond die afwachtend is en niet zeker van zichzelf is.