Rangorde

Wilt u uw hond een onbezorgd leventje geven, is het vaststellen van de rangorde van groot belang. De hond die op de onderste trede van de rangorde ladder staat, heeft geen zorg in de wereld. Alle beslissingen worden immers voor hem genomen? Hij hoeft zich nergens zorgen om te maken. Allereerst gaan we proberen vast te stellen of uw puppy dominant is of niet. U gaat als volgt te werk: 
 
U gaat op de grond spelen met uw pup, tijdens het spel rolt u hem op zijn rug, wil hij dat niet en spartelt hij hevig tegen, kunt u er vanuit gaan dat u een dominante in huis heeft. U zult dan moeten proberen die dominantie in goede banen te leiden. Een dominante hond zonder sterke baas veroorzaakt erg vaak problemen. Probeert de leiding over te nemen van zijn baas, wil altijd andere honden onderwerpen, wat niet altijd gepikt wordt, met het gevolg een vechtpartij. En als u kleine kinderen heeft kan het dramatisch aflopen.
 
Als uw pup geen problemen heeft met het op zijn rug rollen, is er niets aan de hand, hij accepteert u als de hogere in rang.
Heeft uw pup hier wel moeite mee, dan betekent dit dat u nog niet als baas wordt geaccepteerd. U zult daaraan het een en ander moeten doen. U zult in uw gedrag naar de hond duidelijk moeten maken dat u de baas bent.
 
Deze handeling is bij de ene hond 2 of 3 keer noodzakelijk, bij een ander is 1x genoeg. Zodra hij zich door u zonder probleem op zijn rug laat rollen, is wat u betreft de rangorde bevestigd, U bent de baas!! Dan de kinderen. Ook zij maken deel uit van de opvoeding en gedrag van de hond. Heeft u een groter formaat hond, zeg dan tegen uw kinderen dat zij NIET tijdens het spelen met de hond op hun rug gaan liggen, zodat de hond over hun heen kan gaan staan. (U weet het inmiddels de hond is dan bezig de rangorde vast te stellen bij de rest van het gezin.). Hij MOET de laagste in rang worden
 
Heeft u een kat? Ook deze is hoger in rang en krijgt altijd eerder eten dan de hond. Dus de kinderen kunnen naar hartelust met hem spelen, zolang zij maar boven hem blijven, ook voor hun moet hij op zijn rug gaan liggen. Als de hond in zijn mand en/of bench ligt, moeten de kinderen hem met rust laten. Ook als hij eet. U als baas gaat wel zo nu en dan zijn etensbak bij hem weghalen terwijl hij eet. Dit moet hij bij u toestaan. Al deze zaken bevestigen bij de hond dat iedereen hoger in rang is dan hij. Hij zal daar zeer gelukkig mee zijn. En blijf vooral consequent!!