Teken

Wat zijn teken
Teken zijn kleine parasieten die bloedt zuigen bij dieren en mensen (gastheren) om te kunnen overleven.
Ze komen overal voor, met name in de bosrijke- en kustgebieden.
In Nederland komt de “harde teek” Ixodes ricinus voor. 
 
De levenscyclus van een teek begint als een larve en, via diverse tussenstadia, eindigt na 2-3 jaar als een volwassen teek.
Teken zijn actief in de periode maart tot oktober.
Met name bij vochtig weer zijn ze het meest actief. ’s Winters verkeren ze in een rustperiode.

 
Ziektes die teken overbrengen
Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi, de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt overgebracht als de teek door de huid bijt.
Bij de hond kan deze bacterie soms gewrichtsproblemen veroorzaken, meestal is er alleen een klein bultje zichtbaar die vanzelf verdwijnt. Bij mensen veroorzaakt het een rode uitslag rondom de plaats van de beet. Deze huiduitslag is absoluut een reden om langs de huisarts te gaan daar bij mensen de ziekte van lyme dodelijk kan zijn als er geen behandeling plaatsvindt.
Als uw hond gebeten wordt door een teek dient U hem te verwijderen. Mocht de huid rood worden rondom de plaats van de tekenbeet of als uw hond kreupel gaat lopen dan dient Uw hond door de dierenarts gezien te worden.
De ziekte van lyme is door middel van bloedonderzoek (antilichamen) vast te stellen. De behandeling bestaat uit een speciale antibioticum kuur.
 
Teken die voorkomen in landen rondom de middellandse zee en in Zuid Engeland, de zogenaamde hondenteek: Rhicephalus sanguineus, kunnen besmet zijn met de bloed- parasiet, Babesia canis. Deze bloedparasiet hecht zich aan de rode bloedcellen vast waardoor deze afsterven. De milt raakt vergroot. De grote hoeveelheden rode kleurstof (hemoglobine) worden via de urine afgevoerd waardoor de hond rode urine plast, het zogenaamde “bloedwateren”‘. Daarnaast kunnen er symptomen optreden van bloedarmoede, geelzucht, hoge koorts en lusteloosheid. Het vaststellen van deze bloedparasiet vindt plaats door een bloeduitstrijkje onder de microscoop te bekijken. Deze ziekte is niet altijd te behandelen.
 
Hoe verwijder je een teek?
Gebruik nooit alcohol,olie of een sigaret! De teek kan hierdoor gaan braken waardoor de kans op besmetting met de tekenziekte toeneemt. Een verdoofde, of zelfs een dode teek, is niet gemakkelijker te verwijderen dan een levend exemplaar.
De teek zit alleen met zijn kop in de huid, wat u ziet is het lichaam.
Met een pincet lukt het niet om de teek geheel te verwijderen. U moet namelijk de kop van de teek te pakken krijgen
Er is een speciale tekentang ontwikkeld waarmee U ook goed de kop van de teek verwijdert.