Veel gestelde vragen

Vanaf welke leeftijd mag ik met mijn pup de puppycursus volgen?

In verband met de veiligheid op ons veld, zijn pups welkom vanaf het moment dat ze hun tweede reeks vaccinaties hebben ontvangen. Over het algemeen krijgen pups deze vaccinaties omstreeks de leeftijd van negen weken.

Wanneer start er een nieuwe cursus waaraan ik kan deelnemen en hoe lang duurt zo’n cursus?

Wij werken door het jaar heen met verschillende seizoenen die zo’n dertien weken duren en die worden afgesloten met een examen.

Onze seizoenen starten in maart, september en december.

Kan ik instromen in een reeds gestart seizoen?

De eerste drie lessen van het nieuwe seizoen is er de mogelijkheid om in te stromen in de reeds bestaande groepen, míts er nog een plekje vrij is in de gewenste cursus.

Halverwege het lesseizoen krijg ik mijn puppy, moet ik echt wachten tot het nieuwe seizoen om te kunnen starten met het volgen van een puppycursus?

Speciaal voor de eigenaren die een pup krijgen halverwege onze lesseizoenen, bieden wij de verkorte puppycursus (VP) aan. De VP start halverwege onze reguliere seizoenen, dus in april, oktober en februari. In de VP trachten wij dezelfde informatie te delen met onze cursisten als in de reguliere puppycursus, alleen dan in minder tijd.

Wat kan ik verwachten van de puppycursus?

In onze puppycursus gaan we bezig met de basisgehoorzaamheid van pups. Je gaat leren wat je pup bedoelt met zijn lichaamstaal, hoe je je pup commando’s aan zou kunnen leren, er is gelegenheid om de pups samen te laten spelen en uiteraard is er meer dan genoeg tijd om alle vragen te kunnen stellen die je maar zou kunnen hebben over (de opvoeding van) je pup.

Mag het hele gezin mee naar de puppycursus?

Het hele gezin is welkom bij de puppycursus. Een pup is immers niet van één iemand, maar van het hele gezin.

Wel is het fijn als er één vaste begeleider is voor de pup op het veld, óf als er thuis goed wordt gecommuniceerd over wat er allemaal in de les wordt besproken. Dit zodat de instructeur niet elke week lesstof hoeft te herhalen omdat iemand dit door afwezigheid heeft gemist en zodat andere cursisten er geen hinder van ondervinden.

Wat is handig om mee te nemen naar de puppycursus?

Wat er mee mag worden genomen naar de puppycursus is het volgende:
– Uiteraard: de puppy.
– Je pup mag een halsbandje om hebben. Liever geen tuigje, gezien honden zich door tuigjes minder vrij kunnen bewegen en veel tuigjes op den duur lichamelijke klachten kunnen geven. Als je je pup toch echt heel graag een tuig wilt laten dragen, dan adviseren wij alleen een goed passend Y-tuig te kopen.

– Een korte lijn hebben van zo’n één à twee meter. Géén flexilijn (uitrolriem), gezien deze lijn trekken bevordert en we dit in de les juist proberen af te leren.

– Er mag een speelgoedje meegenomen worden, denk aan een flosje of een knuffeltje zonder piepje erin. Geen speeltjes met piep, gezien dan alle pups uit de cursus graag mee komen spelen en dat is nou juist weer niet altijd de bedoeling.

– Neem héél veel snoepjes mee. Als je wat meer lekkers meeneemt dan je verwacht nodig te hebben, dan zit je vaak goed. Een goede tip: Frolic.

– Het is handig om deze snoepjes in een snoepjestasje te deponeren, dan heb je geen gefriemel met plastic zakjes met daarin koekjes.

– Het hele gezin is welkom bij de puppycursus, dus naast alle voorgenoemde puppyspulletjes mag je ook het hele gezin meebrengen.

Wat voor cursussen bieden jullie allemaal aan?

Met pups kun je bij onze vereniging starten met de puppycursus. Na afronding van de puppycursus óf als je een hond van minstens een half jaar oud in huis hebt, kun je bij ons verder met de A-cursus. Na het met goed gevolg afronden van de A-cursus, kun je door met de B- en de C-cursus. Nadien kun je verder met Obedience. In elke cursus worden de oefeningen moeilijker en komen er nieuwe oefeningen bij, waardoor er meer gevraagd wordt van zowel eigenaar als hond. Samen wekelijks trainen is een leuk uitje voor de hond, een fijne manier om aan jullie band te werken en veel honden vinden het leuk om geestelijk uitgedaagd te worden en om te mogen werken voor hun eigenaar.

Ook bieden we jachtcursussen aan. Hierin leer je je hond zijn neus te gebruiken om dummy’s op te sporen in allerlei verschillende situaties. Je start met trainen op ons veld, maar ben je een paar cursussen verder dan wordt er ook op andere locaties getraind.

Daarnaast bieden we agility (behendigheid) aan. Een leuke, sportieve manier om samen met je hond allerhande parcoursen te leren afleggen. Zeer geschikt voor de actieve hond en eigenaar.

Verder bieden we nog hoopers aan. Ook hierbij leer je om met je hond allerhande parcoursen af te leggen. Deze vorm van hondensport is wel een stuk minder belastend voor het honden- én mensenlichaam en daarmee dus ook geschikt voor bijvoorbeeld de oudere hond.

Voor de liefhebber van het lopen van shows bieden we op afspraak ringtraining aan.

Gaat de les door bij extreem weer?

Onze lessen gaan in principe altijd door ongeacht de weersituatie. Onze enige standaard uitzondering is bij onweer. Dan stoppen de lessen acuut en gaan we van het veld af. Er zijn echter ook andere situaties denkbaar waarbij wij de veiligheid van onszelf, de cursist en hond niet kunnen garanderen. Denk bijvoorbeeld aan erg hoge temperaturen in combinatie met agility, maar er zijn ook andere omstandigheden denkbaar. De instructeur kan dan besluiten om een les af te gelasten. De cursist krijgt dan ruim van te voren daar een melding van.

Ik heb/krijg een herplaatser/buitenlandhond, welke cursus is geschikt voor ons?

Voor herplaatsers en honden uit het buitenland is het belangrijk om eerst de tijd te krijgen om rustig te wennen aan hun nieuwe leven in een voor hun nieuw huis, met nieuwe gezinsleden, nieuwe eventuele andere huisdieren en nieuwe regels en gewoontes.

Is je hond eenmaal gewend, dan is het afhankelijk van zijn leeftijd, zijn ervaring én jouw ervaring welke cursus voor jullie het meest geschikt is.Is de hond jonger dan zes maanden, dan kunnen jullie starten in de puppycursus. Is de hond ouder dan zes maanden, dan is voor de meeste honden de gehoorzaamheidscursus A het meest geschikt. Dit is een basisgehoorzaamheidscursus waarin je gaat leren wat je hond bedoelt met zijn lichaamstaal, hoe je je hond commando’s aan zou kunnen leren, worden basisvaardigheden als blijven en komen uitgebreid behandeld en is er ruimte om alle vragen te stellen die je maar zou kunnen hebben over (de opvoeding van) je hond.

In een enkele uitzonderlijke situatie kan het zijn dat de hond al beschikt over een aardig gehoorzaamheidsniveau en dat jij ook al (wat meer) ervaring hebt met het trainen van een hond. In dit geval kun je per mail contact met ons opnemen (op info@kcdeventer.nl), zodat we een afspraak met je kunnen inplannen om te beoordelen welk niveau gehoorzaamheidscursus voor jullie het meest geschikt is.

Ik heb elders puppycursus met mijn hond gevolgd en zou graag bij jullie een vervolgcursus willen volgen, voor welke cursus kan ik me aanmelden?

Bij onze vereniging is het vervolg op de puppycursus de gehoorzaamheidscursus A. In deze cursus zijn de oefeningen net wat moeilijker en ingewikkelder dan in de puppycursus én komt er een nieuwe oefening bij.

Ik heb elders gehoorzaamheidscursussen met mijn hond gevolgd en zou graag willen overstappen naar de KC Deventer e.o., welke gehoorzaamheidscursus is voor ons het meest geschikt?

Om te beoordelen welke gehoorzaamheidscursus voor jullie het meest geschikt is, kunnen we een afspraak met je inplannen om een niveaubepaling te doen. Je kunt ons hiervoor een mail sturen (info@kcdeventer.nl).

Wat zijn de vereisten om te kunnen starten met de jachtcursus of hoopers?

Om op onze vereniging te kunnen starten met de jachtcursus of hoopers, is het een vereiste dat je hond beschikt over een bepaalde mate van gehoorzaamheid. Hij dient te komen als hij geroepen wordt en dient niet weg te rennen, ondanks afleiding van bijvoorbeeld andere honden. Om deze reden dient je hond minstens een jaar oud te zijn bij aanvang van de cursus en/of heeft hij minstens de gehoorzaamheidscursus A doorlopen.

Wat zijn de vereisten om te kunnen starten met agility (behendigheid)?

Agility is belastend voor het hondenlichaam, vandaar dat er een minimale leeftijd geldt bij de start van de cursus van één jaar voor de kleinere hondenrassen en anderhalf jaar voor de grotere hondenrassen.

Daarnaast verwachten wij dat je hond over een bepaalde mate van gehoorzaamheid beschikt. Hij dient te komen als hij geroepen wordt en dient niet weg te rennen, ondanks afleiding van bijvoorbeeld andere honden.

Hoe groot zijn de groepen van de gehoorzaamheidsscursussen?

Wij houden bij onze gedragscursussen een groepsgrootte van maximaal acht combinaties (eigenaar & hond) aan.

Wat zijn de lestijden/-dagen van de gehoorzaamheidscursussen?

Onze gehoorzaamheidscursussen worden aangeboden op maandagavond om 19.00 uur en/of 20.15 uur en op zaterdagochtend om 9.00 uur en/of 10.15 uur.

Niet alle niveaus worden standaard op alle lestijden aangeboden in alle seizoenen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid animo en de beschikbaarheid van onze instructeurs.

Sommige seizoenen worden er op extra momenten cursussen aangeboden.

Wat zijn de lestijden/-dagen van de jachtcursus?

De beginnersjachtcursus wordt aangeboden op donderdagavond om 19.00 uur en/of 20.15 uur.

De vervolgjachtcursus wordt aangeboden op zaterdagochtend om 9.00 uur en/of 10.15 uur.

Wat zijn de lestijden/-dagen van hoopers?

Hoopers wordt aangeboden op woensdagavond om 19.00 uur en 20.15 uur.

Wat zijn de lestijden-/dagen van agility?

Het verschilt per seizoen op welk moment de cursussen voor zowel beginners als gevorderden worden aangeboden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid nieuwe aanmeldingen, hoeveel van de huidige cursisten doorgaan met het volgen van cursus en de beschikbaarheid van de instructeurs.

Hoeveel kost een lidmaatschap bij de KC Deventer e.o.?

Een lidmaatschap bij de KC Deventer e.o. kost €60,- per volledig kalenderjaar.

De contributie in het jaar van opgave wordt geheven over de resterende volledige kwartalen vanaf de start van het cursusseizoen. Per kwartaal ben je €15,- contributie verschuldigd.

Bij het aangaan van een nieuw lidmaatschap wordt er eenmalig €10,- entreegeld gerekend.

Overigens is het niet verplicht lid te worden van onze vereniging om lessen bij ons te kunnen volgen, al kan dit financieel gezien wel aantrekkelijker zijn indien je voornemens bent meerdere cursussen bij ons te gaan volgen.

Wat zijn de kosten voor het volgen van een gehoorzaamheidscursus?

Een volledige gehoorzaamheidscursus inclusief examen kost €18,- voor leden en €64,- voor niet-leden.

De volledige verkorte puppycursus inclusief examen kost €10,- voor leden en €34,- voor niet-leden.

Wat zijn de kosten voor het volgen van een jachtcursus?

Een volledige jachtcursus kost €19,- voor leden en €66,- voor niet-leden.

Wat zijn de kosten voor het volgen van een cursus agility of hoopers?

Een volledige cursus agility of hoopers kost €22,- voor leden en €66,- voor niet-leden.

Hoe kan ik me inschrijven voor een cursus?

Inschrijven kan middels ons inschrijfformulier zoals te vinden op de website. Zodra we het formulier ingevuld en bij voorkeur per mail (info@kcdeventer.nl) hebben ontvangen, plaatsen we je op onze wachtlijst voor het aankomende seizoen. We werken op volgorde van per mail binnengekomen ingevulde inschrijfformulieren en vol is echt vol. Wacht dus niet te lang met inschrijven indien je zeker bent een bepaalde cursus te willen gaan volgen, om verzekerd te zijn van een plekje in het nieuwe seizoen!

Ik zou graag een keer willen komen meekijken bij een les / op jullie veld, is dat mogelijk?

Je bent van harte welkom op ons veld om de sfeer te komen proeven en om te ervaren hoe onze lessen worden gegeven.

Als je het fijn vindt dat we op de hoogte zijn van je komst, dan mag je ons van tevoren even per mail een berichtje sturen (info@kcdeventer.nl). Zo kunnen we ervoor zorgen dat we genoeg tijd voor je hebben om het één en ander door te spreken en eventuele vragen te beantwoorden.

Meekijken is overigens zonder je eigen hond, dit om de lessen van de huidige cursisten niet teveel te verstoren.