Vlooien

Het leven van de vlo:
Er zijn twee soorten vlooien die op zowel op de hond als op de kat kunnen voorkomen: de kattenvlo (Ctenocefalides felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis). Er zijn mannetjes vlooien en vrouwtjes vlooien. De vrouwtjes zijn het grootst. Een vrouwtjes vlo kan wel 50 eitjes per dag gedurende de eerste 3 levensweken leggen.
 
Deze minuscuul kleine eitjes vallen uit de vacht van uw huisdier. Op het tapijt, op de kussen, op het parket, in de auto…etc. Na 2-4 dagen komen uit de eitjes larven. Deze larfjes zijn ongeveer een 1/2 cm lang en zo dik als een draadje. De lichtschuwe larfjes kruipen in alle spleetjes en diep in de vloerbedekking.
 
Na 2-3 weken gaan de larven verpoppen. Deze poppen kunnen tot wel 1 1/2 jaar in leven blijven! Onder invloed van trillingen komt de pop uit en er is weer een nieuwe vlo die opzoek gaat naar uw huisdier. Hoe warmer het is, des te sneller gaat de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo. In de zomermaanden kan 1 vlo binnen 1 maand tijd wel 180 vlooien tot gevolg hebben en nog een groot aantal larfjes en poppen.
1 vlo op uw huisdier betekent 34 eitje, 57 larven en 8 poppen in huis!
Deze eitjes kunt onbewust zelf op U krijgen. Op uw handen:door uw huisdier te aaien, op uw kleren: als u gaat zitten op een plek waar eitjes liggen etc. Niet voor niets behandelt de ongedierte bestrijdingsdienst het hele huis bij een vlooienplaag. Ook de schone kleren in de kledingkast en de bestek-la worden ingesprayed! Deze eitjes kunt U ook oppikken als U bij iemand op bezoek gaat, daarom kan Uw huisdier ook vlooien krijgen (en daarmee een vlooienplaag!) ondanks het feit dat uw huisdier nooit buitenkomt! 
 
In de wintermaanden gaat, dankzij de centrale verwarming, de ontwikkeling van nieuwe vlooien rustig door. Buiten zijn er op dat moment geen vlooien. Vlooien kunnen niet leven in de kou, vlooienpoppen gaan alleen dood bij vorst. Vlooien kunnen niet op ons leven maar kunnen ons wel prikken!.