Voor de baby komt ….

Je krijgt een baby en je hebt een hond. De hond heeft zijn eigen plaats binnen het gezin. Wanneer daar een baby bij komt zal er van alles veranderen voor de hond. De volwassenen zullen veel minder tijd voor de hond hebben. Wanneer de baby huilt, eten krijgt of wordt verschoond, is er geen aandacht voor de hond. De hond zal dus de aandacht en tijd moeten leren delen. Dat leren delen gaat vaak niet vanzelf.
De hond ziet een baby als ranglagere in de hiërarchie. De baby is rang-afhankelijk. Dat betekent dat de baby afhankelijk is van de volwassene. De volwassene, die hoger in rang staat als de hond, ‘eist’ van de hond acceptatie voor de baby. Dit is ook de reden dat je de baby niet alleen moet laten met een hond. Wanneer de hogere in rang weggaat, is het de taak van degene die op dat moment het hoogst in de rangorde staat om de roedel te leiden. Dat is dan de hond. Hij heeft dan bijvoorbeeld het recht om te corrigeren wanneer de lagere iets doen wat hij niet wil. Stel dat de baby naar de mand van de hond kruipt, dan mag hij corrigerend bijten. Je kunt je voorstellen wat dat voor gevolgen kan hebben. Denk nooit, mijn hond doet dat niet. Alle honden denken in hondentaal. Bij alle honden is dit risico aanwezig.

Honden met een verhoogd risico

 

Er is een aantal honden met een verhoogd risico. Het is belangrijk extra aandacht aan onderstaande punten te besteden wanneer je een hond hebt met een van de volgende kenmerken:

    • honden die nooit een baby hebben gezien of honden die zelden met een baby te maken hebben gehad
    • honden die snel jaloers zijn als de baas aandacht schenkt aan een andere hond
    • honden die snel agressief reageren
    • honden met een hoge bijtdrift of een hoge jachtdrift

(voorwerpen niet af willen geven en/of jagen op dieren)

 

De rangorde in orde

De hond moet accepteren dat hij minder aandacht krijgt. Hij moet ook accepteren dat hij alleen aandacht krijgt wanneer de volwassenen daar tijd voor hebben. En hij moet het nieuwe lid accepteren. Dit zul je als volwassene moeten regelen. Dat kan alleen wanneer de rangorde binnen de mensenroedel in orde is. Hou je altijd aan deze regels. Het schept de voorwaarden voor een fijne band tussen je baby en je hond. Begin tenminste een aantal maanden van tevoren met het scheppen van een duidelijke hiërarchie. 

Een nieuw ritme

 

Als de baby er is, zul je de aandacht tussen de baby en de hond moeten verdelen. Het kan zijn dat de hond nu alle aandacht krijgt. Probeer in te schatten hoe het straks zal gaan wanneer de baby er is. Hoe vaak kun je de hond dan uitlaten? Hoe lang kun je de hond dan uitlaten? Hoe lang ben je met de verzorging van de baby bezig? Wat doe je bij onverwachte zaken met de hond? Als de baby ziek wordt, gaat de baby voor en zal de hond het moeten doen met het minimale aan aandacht en beweging. Een baby kost veel energie. Er zullen dagen komen dat je geen zin hebt om veel met de hond te doen.
Het dagelijkse ritme waar je hond aan gewend is zal veranderen. En waarschijnlijk zal de hond niet het gevoel hebben dat dat in zijn voordeel is. Je kunt er voor zorgen dat de hond deze veranderingen niet associërt met de nieuwe baby. Dit doe je door geruime tijd van tevoren de aandacht en de tijd die je aan de hond besteed te verminderen. Laat de hond regelmatig een tijdje op zijn plaats blijven. Leer de hond ook alleen te blijven. Het is handig wanneer de hond dit heeft geleerd en het door omstandigheden nodig is.
Het kan zijn dat er een persoon in de omgeving is die tijdens of na de bevalling de hond uit wil laten. Laat diegene dan al kennis maken met de hond voor de bevalling. 

Aandacht geven en negeren 

Het is makkelijk als de hond niet zomaar tegen je opspringt of aandacht op een andere manier eist. Zo kun je aandacht aan de baby schenken als dit nodig is. Leer de hond dat hij pas aandacht krijgt wanneer hij eerst rustig gaat zitten. Laat de hond ook ervaren dat hij regelmatig wordt genegeerd. Leer hem dat hij dan echt geen aandacht krijgt. Om een voorbeeld te geven: als je op de bank de baby voedt is het prettig wanneer de hond niet steeds met zijn poot op je knie tikt om toch ook aandacht te krijgen. Het is fijn als de hond accepteert dat hij er wel bij mag zijn, maar dat hij een lekker knaagje heeft om op te kauwen en dat de baas met de baby bezig is. 

Verander de gewoonte om op meubels te springen

Wanneer de hond op banken, stoelen en het bed mag springen is het verstandig deze gewoonte te veranderen. Je kunt hem leren om alleen na toestemming te springen. Zo springt hij bijvoorbeeld niet zomaar bovenop de baby die net lekker op de bank ligt. Je kunt hem ook leren om alleen op één stoel te springen. Dat is dan de stoel waar je de baby nooit neerlegt.

 
Stop wilde spelletjes in huis

Een hond speelt ook binnenshuis. Sommige honden zijn gewend om binnen ballen te aporteren die de baas weggooit. De hond rent en springt over meubels om de bal te pakken te krijgen. Heb je ook zo’n hond, leer hem dan dat ruwe spellen voor buiten zijn. Binnen worden spellen gespeeld die rustiger zijn. Dat kunnen ook leuke spellen zijn, maar de baby blijft daardoor wel heel. 

Wen de hond aan kinderen

Om de hond aan kinderen te laten wennen, kun je vrienden met kinderen uitnodigen. Kinderen kunnen dan de hond iets lekkers geven. Laat ze dit met open hand doen en vraag ze rustig te zijn in de buurt van de hond. Wanneer de hond iets lekkers krijgt, laat de hond dan eerst zittten. Hierdoor zal de hond positieve ervaringen opdoen met kinderen. Hij went aan de geluiden en de drukte die kinderen met zich meebrengen. Als de hond gewend is aan rustige kinderen, kun je naar een plek gaan waar drukkere kinderen spelen. Prijs de hond wanneer hij rustig en ontspannen staat en met zijn staart kwispelt. Negeer de hond wanneer hij blaft naar de kinderen of angstig in elkaar gedoken zit. Maak de afstand groot genoeg dat hij wel durft te ontspannen. Ga elke keer een stukje dichterbij, totdat de hond hieraan is gewend. Neem hier een aantal weken de tijd voor. 

Wen de hond aan harde geluiden 

De meeste honden associeren harde geluiden met ellende. Meestal wordt er geschreeuwd wanneer de hond iets doet wat wij niet willen. Kinderen schreeuwen naar honden wanneer ze bang van de hond worden. Allemaal ervaringen waardoor de hond schreeuwen waarschijnlijk niet prettig vind. Als de baby er is, zal de baby regelmatig huilen. Ook al zo’n geluid waar de hond aan zal moeten wennen. Het helpt de hond als hij al weet dat harde geluiden erbij horen en dat hij daar rustig op reageert. Je kunt dit leren door de radio of tv steeds harder aan te zetten en met de hond te spelen of de hond te laten eten. De hond zal harde geluiden gaan associëren met prettige ervaringen. 

Wen de hond aan grijpgrage handjes

Babys groeien en worden groter. Ze grijpen, prikken en zwaaien met hun handen. Wanneer de hond dan langs loopt wordt hij opeens door een klein knuistje vastgegrepen. Hoe goed je als ouder oplet, het kan altijd een keer gebeuren. De hond kan dan schrikken en als reactie van zich afbijten. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kun je de hond leren rustig te reageren. Wanneer je de hond aait of knuffelt, pak dan een stukje huid tussen duim en wijsvinger en hou dit even vast. Prijs je hond als hij dat goed vindt. Beweeg de huid tussen je vingers. Oefen dit regelmatig en pak de hond vast op steeds onverwachtere momenten. Beloon de hond iedere keer uitbundig. Kleine kinderen kunnen een hond ook stevig vastpakken en knuffelen. Het stevig vastpakken van de hond kun je oefenen op dezelfde manier als hiervoor beschreven. Neem de tijd voor deze oefeningen en bouw het rustig op.