Hoopers, een echte sport

Sinds een aantal jaren wordt er bij de KC Deventer ook les gegeven in hoopers. 

Hoopers is een sport die is afgeleid van de agility maar dan met minimale belasting voor zowel hond als handler. De uiteindelijke bedoeling is dat de hond zelfstandig een parcours aflegt terwijl de handler in een vooraf uitgezet gebied blijft en van daaruit de aanwijzingen geeft. Doordat de sport minimale belasting geeft, is de training geschikt voor zowel handler als hond.

Bij de KCD trainen wij volgens de reglementen de Raad van Beheer, Distance just For Dogs en NADAC. Onze instructeurs zijn hiervoor opgeleid. Doordat we diverse soorten parcoursen en reglementen trainen, is elke les weer leuk en afwisselend. Bij de KCD wordt gewerkt  met de volgende toestellen: 

  • Hoopers 
  • Tonnen 
  • Gates 
  • Tunnels/ Chutes 
  • TanGo mat 

Wanneer kun je meedoen met hoopers?

  • De minimale leeftijd van de hond is 6 maanden; 
  • De hond heeft bij voorkeur gehoorzaamheid A cursus doorlopen; 
  • De hond moet los bij de handler kunnen blijven en beheerst de wacht of blijf oefening; 
  • De hond moet kunnen omgaan met een sociale setting van meerdere honden en mensen. 

Wanneer kan er niet worden getraind?

Bij Hoopers heeft het weer invloed op de momenten dat we kunnen trainen. 

Op zomeravonden waarop de temperatuur rond 19 uur nog zo’n 25 graden of hoger is, zijn eigenlijk al te warm om te trainen. Ze lopen dan het risico om door de hitte bevangen te raken en dat willen we uiteraard beslist voorkomen. Ook bij onweersdreiging kan er vanzelfsprekend niet getraind worden. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de Hoopers lessen, maar voor alle buitenactiviteiten. 

In de herfst is er altijd een kans op dagen met zware en langdurige regenval. Een beetje regenval is  natuurlijk geen probleem, maar wanneer het hele veld verandert in een glibberige modderpoel, wordt het risico op glijpartijen te groot. 

En de winter? Dat er met sneeuw op het veld geen Hoopers training is, lijkt ons duidelijk. Ook langdurige, droge vorst kan een spelbreker zijn. Dan is de natuurlijke veerkracht van het veld verdwenen en is de kans op blessures te groot. 

Gelukkig zijn bovengenoemde omstandigheden allemaal uitzonderingen en kunnen we meestal gewoon lekker onze rondjes op het parcours lopen. Uiteraard proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat lessen niet doorgaan. Soms lukt dat met wat kleine aanpassingen; zoals bijvoorbeeldlater beginnen of juist eerder afhankelijk van de omstandigheden. Daarnaast zal de instructeur ook altijd zijn/haar best doen om uitgevallen lessen op een later tijdstip in te halen, voor zover het jaarprogramma dat toelaat.

Andere cursussen