Reglement Geschillencommissie

Taak, samenstelling en bevoegdheid van de Commissie.

De geschillencommissie Kynologenclub Deventer en omstreken, hierna te noemen de Commissie, is een commissie als bedoeld in artikel 22 van de statuten van de Kynologenclub Deventer en omstreken, hierna te noemen de vereniging.

De Commissie heeft tot taak om bij wege van bindend advies uitspraak te doen in geschillen voorzover deze de vereniging en haar doelstellingen betreffen, tussen

  1. Het bestuur en individuele leden van de vereniging;
  2. Leden van de vereniging onderling;
  3. Alsmede in geschillen tussen leden onderling omtrent toepassing van statuten en huishoudelijk reglement der vereniging.

De Commissie behandelt de haar voorgelegde geschillen in een samenstelling van drie leden. De leden worden op voordracht van het bestuur benoemd door de Algemene Ledenvergadering. Bestuursleden kunnen geen deel uitmaken van deze Commissie. Maximaal één der leden van de Commissie kan een niet-lid van de vereniging zijn. De voorzitter wordt door de Algemene Ledenvergadering op voordracht van het bestuur aangewezen, terwijl de Commissie zelf uit haar midden een secretaris aanwijst. Tevens zullen twee plaatsvervangende leden worden benoemd op de wijze als hiervoor omschreven voor het geval zich het hierna onder art 12 omschrevene voordoet, dan wel voor het geval een der leden van de Commissie gedurende enige tijd niet in staat is zijn/haar taak uit te oefenen. Voorwaarden voor het in behandeling nemen van een geschil.

Voorwaarden voor het in behandeling nemen van een geschil.

Met uitzondering van het onder artikel 2 sub a bedoelde geval zal de Commissie een geschil pas in behandeling nemen, wanneer het eerst aan het bestuur is voorgelegd. Het bestuur zal trachten te bemiddelen, dan wel adviseren het geschil direct aan de Commissie voor te leggen. Wanneer de bemiddeling niet slaagt, kan het geschil schriftelijk bij de Commissie aanhangig worden gemaakt.

Degene die bij de Commissie een geschil aanhangig maakt, dient een bedrag van € 20.- te storten ten name van de penningmeester van de vereniging als bijdrage in de te maken kosten voor zaalhuur en dergelijke. Indien er geen kosten worden gemaakt, betaalt de penningmeester dit bedrag terug. De behandeling van geschillen door de Commissie.

De behandeling van geschillen door de Commissie.
  1. De Commissie stelt de wederpartij van degene die een geschil aanhangig heeft gemaakt schriftelijk in kennis van het in behandeling nemen van het geschil, waarna de wederpartij gedurende een maand in de gelegenheid is de Commissie schriftelijk zijn standpunt ter zake van het geschil te doen toekomen. Indien naar het oordeel van de Commissie de omstandigheden van het geschil dit vorderen, kan zij de termijn van een maand bekorten of verlengen. Partijen worden daarover door de Commissie schriftelijk ingelicht.
  2. Het in het eerste lid bedoelde standpunt wordt door de Commissie in afschrift aan de andere partij toegezonden, die daarop binnen veertien dagen nog schriftelijk een wederwoord bij de Commissie kan indienen, waarvan een afschrift aan de wederpartij wordt toegezonden.

Partijen hebben het recht zich bij de behandeling van een geschil door derden te laten bijstaan. Zij kunnen verklaringen van getuigen en deskundigen overleggen, waarvan door de Commissie een afschrift aan de wederpartij wordt verstrekt. Voorts kunnen zij getuigen of deskundigen doen horen in het bijzijn van beide partijen. De Commissie kan echter weigeren getuigen of deskundigen te horen, waarvan de namen en adressen niet uiterlijk een week voor de zitting van de Commissie aan haar zijn opgegeven, zodat deze nog tijdig ter kennis van de wederpartij gebracht kunnen worden.

  1. De Commissie kan, alporens een uitspraak te doen, ook harerzijds de inlichtingen inwinnen of doen inwinnen, die zij noodzakelijk acht, onder meer door het horen van getuigen of deskundigen, door het instellen van een onderzoek of door een door haar aangewezen deskundige. Van het horen van getuigen of deskundigen, alsmede van het instellen of doen van een onderzoek wordt kennis gegeven aan partijen. Van een deskundigenrapport wordt aan partijen een afschrift verstrekt.
  2. Partijen in het geschil kunnen mondeling worden gehoord, wanneer de Commissie dit nodig acht of een der partijen hiertoe de wens te kennen geeft.
  3. De Commissie bepaalt tijd en plaats van de mondelinge behandeling.

De Commissie doet uitspraak met meerderheid van stemmen en met inachtneming van de eventueel tussen partijen gesloten overeenkomst en de daarvan deel uitmakende voorwaarden, alsmede van de eisen van redelijkheid en billijkheid. De uitspraak wordt schriftelijk en gemotiveerd aan partijen medegedeeld. De Commissie heeft de bevoegdheid een minnelijke schikking tussen partijen te bevorderen.

De Commissie bepaalt bij haar uitspraak welke partij het bedrag als genoemd in artikel 5 zal dienen te vergoeden, dan wel op welke wijze de kosten tussen partijen zullen worden verdeeld. Geheimhouding en verschoning.

Geheimhouding en verschoning.

De leden van de Commissie zijn geheimhouding verplicht ten aanzien van alle de partijen betreffende gegevens die hun bij de behandeling van het geschil ter kennis zijn gekomen.

Op grond van feiten of omstandigheden die het vormen van een onpartijdig oordeel over het geschil zouden kunnen bemoeilijken kan een lid van de Commissie zich ter zake van de behandeling van een geschil verschonen. Indien dit geval zich voordoet kan het bestuur het betrokken lid voor dit geschil eenmalig vervangen. Slotbepalingen.

Slotbepalingen.

Een uitspraak van de Commissie kan ter toetsing aan de gewone rechter worden voorgelegd, indien de uitspraak hetzij door de wijze waarop zij tot stand is gekomen, hetzij door haar inhoud zozeer in strijd is met de redelijkheid en billijkheid, dat de in het gelijk gestelde partij in strijd zou handelen met de goede trouw als deze partij de wederpartij aan de uitspraak zou houden.

In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de Commissie, met in achtneming van de eisen van redelijkheid en billijkheid.